Arpa Ekimi:
Ayrıntılı Bilgi İçin;
ByTohum Üretim & Danışmanlık
+90 544 337 69 59
Arpa Hasadı:
Ayrıntılı Bilgi İçin;
ByTohum Üretim & Danışmanlık
+90 544 337 69 59
Kökenleri oldukça eski bir geçmişe dayanan arpa, Poaceae familyasına ait kendi kendine döllenen tek yıllık bir kültür bitkisidir. Genellikle dik bir saptan oluşan bitkide başakların her boğumunda üç çiçek yer alır. Bu çiçeklerin döllenme sonrası tohum bağlama durumlarına göre arpalar iki sıralı ve altı sıralı olmak üzere iki ayrı grupta ele alınır. İki sıralı arpa genellikle kışlık olarak yetiştirilirken, verimli toprakları seven altı sıralı arpalar yazlık olarak yetiştirilir. Dünyada ve Türkiye’deki arpa tarımına bakıldığında seyrek başaklı arpa türlerinin daha sık yetiştirildiği görülür. Arpa taneleri iç kavuz damarları ve renk açısından da çeşitlilik gösterir. Kültüre alınan ve ticari yönden tercih edilen arpa türlerinde taneler kavuzludur. Bu tür arpalar malt üretiminde de sıklıkla tercih edilir.
Açık Rastık (Ustilago nuda)
Arpada açık rastık görülmesiyle hastalık etmeni olan sporlar bitkinin başaklarında birikerek siyah toz yığını görünümü alır. Rüzgarla dağılan sporlar hastalığın tarlada yayılmasına yol açar. Hastalığa karşı alınacak kültürel önlemler arasında yüzeysel ekim yapmak ve dayanıklı arpa türlerinin ekimine öncelik tanımak yer alır.
Kapalı Rastık (Ustilago hordei)
Kapalı rastık hastalığına yakalanan bitkilerde başaklar içi sporlarla dolu olan gri veya siyah tonlarında ince bir zar ile kaplanır. Özellikle arpanın sarı olum döneminde hastalık kendini belli eder. Arpa tanelerinde kaliteyi düşürerek ürün kaybına yol açar.
Yaprak Çizgi Hastalığı (Pyrenophora graminea)
Kışlık ekimin yapıldığı tarlalarda hakim olan yaprak çizgi hastalığı arpanın gelişim döneminde yapraklarda oluşan sarı çizgilerle ayırt edilir. İlerleyen aşamalarda bu çizgiler kahverengi bir görünüm alır. Bitkinin boyunda kısalmalara yol açabilen hastalık, bitkinin tamamen kuruyarak tanelerinin kalitesinde düşmelere neden olur. Arpanın verimini düşürür.
İlaç Tercihi ve Kullanımı İçin;
ByTohum Üretim & Danışmanlık
+90 544 337 69 59
Arpa tarımında kuru veya sulu koşullara bağlı olarak gerekli dozlarda azotlu ve fosforlu gübre verilir. Yemlik arpalarda beklenen yüksek protein oranının sağlanmasında azotlu gübreler oldukça önemlidir. Matlık üretilecek arpalarda ise daha düşük protein oranı talep edildiğinden dolayı azotlu gübrenin fazlasından kaçınılması ve gübrelemede geç kalınmaması gerekir. Gübreleme işlemi ekim sırasında fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı mibzerle banda verilerek, kardeşlenme döneminin başında ise diğer yarısı toprak yüzeyine serpilerek gerçekleştirilir.
Arpa, sulama gerektirmeden yetiştirilen bir tahıl olsa da kuraklığın olduğu dönemlerde sulama suyu ile bitkinin ihtiyacı karşılanmalıdır. Sulamanın gerekli olduğu koşullar varsa eğer; ilki sapa kalkma evresinde, diğeri ise süt olum evresinde olacak şekilde iki defada sulama tamamlanır. Gelişim evresinde bitkinin strese girmemesi açısından su ihtiyacının oluşmaması önemlidir.
Ayrıntılı Bilgi İçin;
ByTohum Üretim & Danışmanlık
+90 544 337 69 59